Nepýtajte sa na riešenie a ak ho viete neprezrádzajte ho. Pokiaľ by Vas prispevok prezradzal vela, bude odstraneny. Dajte aj ostatným príležitosť potrápiť sa. Váš príspevok môže byť odstránený aj v pripade porušenia kodexu správania.
cenzura nejako zblbla, alebo je zavada niekde medzi klavesnicou a stolickou takze oprava:
Maya adventure 3 4
Alexander II 3 3az4
[02.02.12 11:36:02] D: nápad s novinami nie je zlý, resp. stacilo by nejaké miesto, kam by sa dali ulozit nejake prispevky s vseobecnym know-how na vseobecne postupy pri riesení hadaniek (napr. popis zákl. sifrovacích metód ), pripadne na linky na uzitocne online nastroje a pomocky so strucnym popisom , samozrejme so strukturovanym obsahom kvoli prehladnosti.
Prvy prispevok mas nizsie:
Vzhľadom k tomu, že crypto kategoriu viacerí obchádzajú z mylnej domnienky že sú tu potrebné nejaké špeciálne vedomosti, a že hádanky sú pre obyčajných ľudí neriešiteľné, tak som si dovolil urobit zhodnotenie narocnosti crypto hadaniek na vedomosti a na fantaziu (je to iba moje subjektívne hodnotenie, hlavne to druhé číslo)
vedomosti:
1 stačia všeobecné znalosti
2 potrebné základné znalosti šifrovania (šifrovacie metódy)
3 potrebné podrobnejšie znalosti alebo treba nejaký nástroj na pomoc, alebo viac nadvazujucich krokov
4 treba mať špecifické znalosti
5 vyžaduje si IT vedomosti a pod.
fantazia, nápad
1 ľahke - pozriem viem vyriešiť, jasný spôsob riešenia
2 ťažšie - je potrebné vyskúšať viacero základných postupov
3 stredné - potrápi, spôsob riešenia nie je zrejmý na prvý pohľad
4 vyššia obtiažnosť - ako 3 ale viac krokov
5 ťažké - veľmi náročné na fantáziu, spôsob riešenia je veľmi ťažké odhaliť
vedomosti napad
Zrkadlo vie vsetko 1 1
Šašo 1 1
Audio demonter 1 1
Carlos 1 1az2
I Ty Brute ? 2 1
Uni-versum kod 2 1
Honorius 1az2 1
Zakladny kamen 2 1
Bozsky dar 1 2
Kyklopov problem 1 1az2
Audi Quatro 1az2 1az2
Brain* 4 3
Alzheimer 2 1az2
Lupus 1 3
Corpus linguistics 1 2
Alexander 1 3az4
Cacomixls 1 1az2
Australian Close 2 2
Reflexia 1 2
Icarus Umbrellius 1 2
Slnečný kôň 2 5
Cairo Museum 2 5
Maya adventure ***** 4
Digitalni termiti 2 5
Alexander II 3 2
Hard rock 5 2
Opus magnum 2 3
Guinness 2 2
Crab Nebula 3 3
Sasanka 2 4az5
Alexander III 1az2 3
Alexander IV 1az2 3
Sasanka2 2 4
Matrix 3 3
Monster2 2 3
Pirátsky slimák 1 4
Monster 1 5
Dlaždič 3 3
Guinness 2 2az3 3
Dve heslá 2 4
Maiky je od teraz novy moderator. Dakujem za vybornu pracu co si doteraz odviedol, od roznych napadov, navrhov a diskusie. Uzivaj svoju funkciu s rozumom a prajem Ti aby si bol menej negativisticky ;)
[02.02.12 10:54:18] Tato farebna prioritizacia sa mi paci. Pisem si to medzi TODO. Az mam poznamenanych 23 vylepseni. Tohto roku sa to teda dobrymi napadmi len hemzi. Ako som spominal, pustim sa do toho az dostanem novu adventurku do rozumneho stavu (aktualne som sa v nej trosku zamotal). Cas pridania/dokoncenia zatial nie je mozne stanovit. Dozviete sa ale vsetko vcas.
[02.02.12 09:06:25] Takže ďalšie hodnotenie:
Reflexia - zelená
[02.02.12 09:03:13] vetinari: Z termitov mám prvých 6 písmen. Tam asi nastáva ten okamih, kde si treba niečo všimnúť, tak je? Lebo zatiaľ nič nevidím takého, čo by som mal.
Pekný nápad. Ja som to už tiež spomínal pri monster 2, prinajmenšom motivačný...Chalani, nechcete takto ohodnotiť aj zvyšné cryptá, nech už je to kompletné?
Myslím že každý kto sem príde si necháva crypto úlohy na úplný koniec, lebo mu to pripadá neskutočne ťažké a nevidí v tých hieroglyfoch nič zmysluplné. Ja keď som začal tak som na to pozeral tiež takýmto pohľadom, lebo som nemal žiadne skúsenosti. Ale časom to chce len nápad s použitím základných znalostí.
....taketo delenie podla farieb sa mi paci, dakujem chlapci :-)
...do crypto hadaniek sa mi moc nechcelo, pretoze si myslim ze je to nad moje sily , no podla vasej napovede nejake hadam aj pojdu :-)
maiky: toto je presna charakteristika termitov podla tvojej stupnice:
zelená - hádanka riešiteľná z hlavy
modrá - trochu ťažšia, treba si niečo všimnúť
... ale fakt je ze vie poriadne potrapit, kym pride ten spravny napad, ale to skoro vsetky
...dufam, ze som ta teraz zdravo nas..l a do zajtra vecera ju budes mat vyriesenu :-)
Šak ja na tie monštrá raz prídem. Mám už aj nápad na Monster 3, ale nemám extra skúsenosti s grafikou, takže asi by som spravil textovú verziu len a veliteľ si to asi bude musieť prekresliť. Šak on aj tak ľúbi zadania meniť ako sa niekde vo fóre pochválil.
Ono v podstate sú všetky ľahké ak máš ten správny nápad.
Treba mať len aký-taký prehlad o základoch cryptovania "ascii, hex, bin, 26, abeceda, staré metódy ako cézar, atď..."
Potom musíš pozrieť na hádanku a použiť postupne všetko čo by sa na to dalo použiť. Bohužiaľ nájsť správne riešenie zaberie čas. Na BQ okrem jednej hádanky nepotrebuješ nič špeciálne.
pmasarik: Ja myslím, že je 1 stupeň by sa to malo posunúť aspoň. Monster 2 by som tipoval podľa môjho minimálne na modrobielu, keďže voľným okom riešenie nevidíš. Ale možno keby veliteľ spravil nejaký presný popis farieb, tak by to také subjektívne byť nemuselo. No a čo sa hodnotenia používateľmi týka, to podľa mňa nie je dobrý nápad, lebo tí, čo sú v crypte zbehlí budú dávať len ľahké hodnotenie.
zdravim, nedavno sa tu spominali rebricky a statistiky...ja mam taky napad, ze by pripudol docasny rebricek a to v case vidania novych hadaniek, boli by v nom samozrejme iba tieto hadanky, rebricek by prestal mat platnost ked prvy clovek vyriesi vsetky nove ulohy...tomuto pouzivatelovi by sa to potom zobrazilo v statistikach (alebo napr zlatou hviezdickou pri mene..) vznikla by tak nova sutaz pri ktorej by mali sancu aj ludia zo zadnejsich pozicii...
Maiky: hodnotenie obtiažnosti je veľmi subjektívne. Najlepšie by bolo ak by po vyriešení mohol riešiteľ ohodnotiť obtiažnosť sám na stupnici od 1 po 10. A pri tých "ťažkých" cryptách ide väčšinou len o nápad a to sa ťažko hodnotí.
Ja ti zafarbím tvojím systémom niektoré hádanky a budeš prekvapený.
Monster 2 - zeleno-modrá :)
Dve heslá - modro-biela
Dlaždič - modrá
Matrix - modro-biela
77 - biela
Hard rock - žlto-červená
Intelligence Inside
Všetky vylepšenia intelektu majú pôvod vo voľnom čase